Belgium Model Academy


Sedcard


Belgium Model Academy » Sedcard

Hoe moet je je voorstellen als model?

Index nederlands | Index français
Register - inschrijving - inscription
--- Contact ---

Events 2024
International Shooting days

Index nederlands | Index français | Register - inschrijving - inscription

Stel je voor als model:

sedcards, profielfoto's en het internet

Modellenbureaus, casting agenten en fotografen die modellen nodig hebben gaan op zoek op gespecialiseerde sites zoals Model Kartei, Modellennet en Model Mayhem. De waarde van modellennet is verminderd wegens het groot aantal amateurs (zowel modellen en fotografen) en deze site wordt minder en minder interessant. Tegenwoordig is vooral Model Mayhem nuttig, maar plaatst er enkel heel goede foto's op, anders wordt je profiel gewist.

Een sedcard is eigenlijk het visitekaartje van het model. Het modellenburau moet direct kunnen zien of het gekozen model in het concept van de klant past. De klant zoekt meestal een heel specifiek type model.

Ondernemingen die op zoek zijn naar modellen gaan ook op zoek naar mensen via facebook (via vrienden van vrienden en via gespecialiseerde groepen). Facebook is echter niet gemaakt om efficient naar modellen te zoeken, omdat de leden van deze groepen niet noodzakelijk modellen zijn (de meeste groepen zijn open voor iedereen). Maar als model kan je de casting agentschappen toch een beetje helpen.

Tips voor modellen:
profielfoto op modellensites


Op modellensites zijn sommige foto's niet geschikt om je voor te stellen als model. Dit heeft zowel te maken met de technische aspecten van de foto (onscherp, onduidelijk, foute kleuren,...) als met de praktische aspecten van een profielfoto.

Als profielfoto op een modellensite kies je een portretfoto (gezicht). Het gezicht is heel belangrijk bij de selectie van een model. Een tweede foto moet een body shoot zijn, liefst met blote borst. Deze twee foto's moeten zondermeer perfect zijn, want de casting agency kijkt slechts een paar seconden naar ieder profiel, ik spreek uit ervaring.

Jij moet altijd prominent aanwezig zijn op de foto, de achtergrond speelt geen rol want de miniaturen (hetgeen het modellenbureau het eerst ziet) zijn vaak erg klein. Gebruik nooit een duo-foto als profielfoto (foto met vriendin).

Na deze twee foto's die nagenoeg verplicht zijn, kan je foto's vrij kiezen, bijvoorbeeld foto's genomen tijdens een thema-shoot, speciale kledij, catwalk, betaalde opdrachten. Deze foto's moeten bewijzen dat je voldoend ervaring hebt. Stel je altijd de vraag of de foto's die je publiceert een meerwaarde betekenen. De foto's moeten eventueel bijgesneden worden (aan de fotograaf vragen!), want ze worden relatief klein getoond op de modellensites.

Gebruik nooit gsm-foto's, vakantiefoto's of minderwaardig materiaal. Zo wek je de indruk dat je niet weet wat goede en slechte foto's zijn (dat je dus geen feeling met het modellenwereld hebt). Opdrachtgevers kunnen gemakkelijk denken dat je echt de moeite niet doet om een fotograaf te vinden voor een deftige fotoshoot. Er zijn heel goede fotografen die gratis werken.


Printscreen rechts: search-funktie op een modellensite. Bepaalde modellen hebben zelfs de moeite niet genomen om een profielfoto in te stellen of gebruiken waardeloze foto's (de thumbnails zijn vaak heel klein).

Contacten leggen

Je wordt niet zomaar geselecteerd voor een belangrijke fotoshoot (zoiets bestaat enkel in sprookjes). Je zal eerst een casting moeten doorlopen, waarbij de opdrachtgever bepaalt of je aan de voorwaarden voldoet. Een casting wordt nooit vergoed (ook de verplaatsing wordt niet vergoed).

Ga altijd in op vragen van mensen die modellen zoeken. Vaak zijn het fotografen die de casting doen omdat zij een oog hebben voor de modellen die in het concept passen en veel in contact komen met de modellenwereld. Stel duidelijke vragen als je niet zeker bent of je twijfelt (er zijn helaas ook veel fakers).


“ Modellenbureaus ontdekken nieuw toptalent tegenwoordig via sociale media en niet meer toevallig op straat of op de festivalweide. Foto’s op Facebook en Instagram tonen meteen wie fotogeniek is en wie niet. Wie wil doorbreken als topmodel weet dat en... ”

Jezelf bekend maken

Op facebook maak je een eigen pagina aan. Dit is niet hetzelfde als een profiel. Een pagina wordt gebruikt voor ondernemingen. Een pagina kan ook gemakkelijker gevolgd worden door geïnteresseerde bedrijven (je moet geen 'vrienden' worden en iedereen kan de pagina volgen). Schrijf je in op verschillende facebook contactgroepen over modellen en fotografen.

Op deze modellenpagina zet je enkel goede foto's. Verwijder alle "ruis" (zinloze commentaren zoals "waw! gaaf!" enz). Kiss-kiss fuck-fuck doe je op je normaal profiel, niet op je modellenprofiel. Maakt het de head hunters gemakkelijk door enkel het essentieele te posten: contactgegevens en goede foto's.

Een eigen website is niet meer aangewezen omdat die niet "gevonden" kan worden door head hunters. Een goed opgemaakte modellenpagina die regelmatig bijgewerkt wordt brengt veel meer op.

Een professioneel opgemaakte website is zeker een plus, maar enkel nadat je je ingeschreven hebt op verschillende modellensites en een eigen facebook pagina hebt als model. Van daar kan je links naar je website plaatsen. Een website is het bewijs dat je echt bezig bent met modellenwerk, maar als je geen profiel hebt bij verschillende modellensites is dit verloren moeite, want je website wordt nooit ontdekt.

BMA vzw helpt je bij de opmaak van een eigen internet presence: zowel bij de fotoshoots als bij de opmaak van een profiel op verschillende modellensites.

Onderaan de pagina zie je twee mogelijke profielfoto's: een portret en een plan américain.

De benaming Sedcard komt van de naam Sebastian Sed, die één van de eerste was om modellenfiches te drukken. De naam wordt vaak verkeerd gespeld (setcard of Z-card). Men zal tegenwoordig vaker de naam Comp-card aantreffen. het bevat minstens twee foto's en contactgegevens.


© Belgium Model Academy vzw. ondernemingsnummer: 0841.036.124 — Contact

Het visitekaartje van een model

Search results
Model Kartei & Model Mayhem